maandag, augustus 14, 2006

Marit naar de basisschool!


Vandaag was het dan zover: Marit voor de eerste keer de hele dag naar de basisschool. Voor de vakantie had ze al 2 ochtenden mogen oefenen, wat geen succes bleek te zijn. In de vakantie werd het onderwerp school dan ook op alle mogelijke manieren vermeden. Met haar pop had ze het wel regelmatig over naar school gaan. Remco en ik besloten het hierbij te laten en maar gewoon af te wachten hoe het zou gaan. Nog even de afweging of we haar de eerste week alleen 's ochtends zouden laten gaan, maar nee gewoon gelijk hele dagen anders verleggen we het probleem.
En dus vanochtend op tijd opgestaan om te douchen, Finn te voeden, Marit en Jesper aan te kleden en te laten ontbijten om vervolgens naar school te gaan. Even met de Juf gepraat en natuurlijk Marit voelde het naderende afscheid en begon te huilen. De juf stelde voor samen een stoeltje in de kring uit te zoeken en tot mijn verbazing liet ze zich spontaan in de armen van de juf overhevelen. Nog een kusje op haar neus en voorhoofd (zelfde ritueel bij het slapen gaan) en toen direct vertrokken met Jesper en Finn. Buitengekomen nog even naar binnen gekeken en gezwaaid en toen snel naar huis. Dat viel 200% mee.
Bij het ophalen kwam Marit met een grote glimlach naar buiten gerend, wat was ik trots op haar. Ook toen ik haar vertelde dat we thuis gingen eten en ze 's middags weer naar school mocht ontbrak er protest. Marit mocht kiezen wat we zouden eten en na 3 pannekoeken ging ze zonder problemen weer mee naar school en ging lekker naast de Juf in de kring zitten. De middag verliep ook weer zonder problemen en dus mocht zij bij de supermarkt iets lekkers uitzoeken. Het extra cadeautje (lippenglos) dat ik voor had gekocht wilde ze in eerste instantie niet hebben, want "we hadden toch afgesproken dat ze zelf iets mocht uitzoeken". Toen ze begreep dat het allebei voor haar was werd het snel uitgepakt en dik op de lippen gesmeerd. 's middags ook nog samen met de strijkkralen in de weer geweest, want ook dat had ik haar beloofd. Al met al een geslaagde eerste schooldag en de toezegging van Marit dat ze morgen ook weer naar school gaat, want "school is leuk"! Wat ze precies heeft gedaan daar wordt tegen ons nog niet zo over gesproken, maar via de gesprekken die ze voert met haar pop komen we het een en ander al te weten. We wachten geduldig af en zijn al erg blij dat ze het zo leuk vindt.

Esther